• Professionele producten voor uw teakdek!

Tips & Advies

Hoe moet ik mijn teakdek inrubberen?

Hoe moet ik mijn teakdek inrubberen?

Onderstaand is slechts een verkorte instructie, voor een
Uitgebreide handleiding zie het productinformatieblad.

– Inkeping maken met een stanly mes Deknadenrubber
– verwijderen Alle oude resten verwijderen: stofzuigen
– Deknaad opschuren met korrel 40
– Deknaad afnemen met een schone doek en aceton Laat de aceton 10 min uitwasemen.
– Deknadenrubber aanbrengen. U kunt mettape het teak afdekken, zodat u minder restant kit op uw teak krijgt
– Zwarte kit min 4-5 dagen laten uitharden, witte en grijze kit min. 1-2 weken
Eventueel de tape verwijderen
_ Na drogen: overtollig kit, verwijderen en schuren met korrel 80, voor witte en grijze kit met korrel 100. Daarna naschuren met korrel 100/120.

Klik voormeer informatie en handleiding op onderstaande link:
Verkorte-instructie-aanbrengen-deknadenrubber

Is alle kit geschikt voor het inrubberen van teak?

Nee, alleen kit die daarvoor geschikt is kunt u gebruiken, dit kunt u lezen in de productinformatie. Op de Nederlandse markt zijn er enkel een paar producten die geschikt zijn voor het rubberen van een teakdek.

Ik wil alleen een reparatie uitvoeren moet ik daarvoor hetzelfde merk deknadenrubber gebruiken?

Nee u hoeft niet hetzelfde merk te gebruiken, u kunt onze SIS440 probleemloos aansluiten/aanhechten op uw bestaande deknadenrubber. Ontvet de oude kit en schuur het licht op, breng daarna de nieuwe kit aan.

Hoeveel deknadenrubber heb ik nodig?

Wij hebben een calculatiesheet die u kunt invullen, dit is slechts een indicatie. Als u op onderstaande link klikt wordt het excel bestand gedownload.(u heeft Office Excel nodig om het te kunnen openen).

hoeveel deknadenrubber heb ik nodig?

Kan het deknadenrubber aangetast worden door schoonmaakmiddelen en oliën?

Ja dat kan zeker, in sommige schoonmaakmiddelen zitten oplosmiddelen of sterke ontvetters die het deknadenrubber aantasten. Gebruik alleen schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor uw rubber en teak maar ook voor het lakwerk, glas, aluminium etc. Gebruik altijd een medium zachte borstel met lange haren, die uw teak, kit en omringende delen niet beschadigd.

Voor olie geldt hetzelfde er kunnen middelen inzitten zoals oxaalzuur die de kit aantasten. Vaak is dat een olie die wordt gebruikt om verkleuringen in hout te herstellen. Oxaalzuur geeft in een groot aantal gevallen vergrijsd hout zijn kleur terug.

Advies: doe eerst een test en neem een middel dat milieuvriendelijk is en op het oppervlaktewater geloosd mag worden.

Hoe maak ik mijn teakdek schoon met de ECO100 & 300?

Gebruik een medium zachte borstel met lange haren of een zachte of medium
scrubpad. Maak het dek altijd eerst goed nat. Breng de ECO300 teakreiniger onverdund aan op zeer vervuilde vlekken of verdund met water. Het ECO100 poeder strooit u uit op het natgemaakte teakdek. Schrob het schoonmaakmiddel in, laat het ca. 10-20 min. inwerken, bij hogere temperaturen korter. Schrob altijd haaks op de richting van het hout, nooit met de nerf mee! Goed afspoelen en blijf schrobben tijdens het afspoelen. Spoel uw dek goed na.

Lees voor uitgebreide informatie onderstaande productinformatieblad:
ECO-100-productinformatieblad
ECO-300-productinformatieblad

Hoe vaak moet ik mijn teakdek schoonmaken?

Dat is afhankelijk van de weersinvloeden en de locatie van uw boot. Bij zoet water zullen schimmels en algen eerder voorkomen. Bij zoutwater moet u oppassen dat het teak en het deknadenrubber niet uitdrogen. Wij adviseren in ieder geval een grote schoonmaak in het voorjaar en zodra uw boot weer op de kant gaat. Tussendoor kunt u natuurlijk altijd uw teakdek naar behoefte schoonhouden. Zorg er wel voor dat u dek vrij blijft van algen en schimmels (groene kleur), deze maken de structuur ruwer waardoor het teak gevoeliger wordt voor slijtage.

Kan ik met iedere borstel mijn teakdek schoonmaken?

Nee, kies hiervoor een medium zachte borstel met lange haren.Gebruik NIET de huis-tuin en keuken harde schrobborstels, deze beschadigen de zachte houtvezels van het teak. Schrob altijd haaks op de nerf!

Kun je met groene zeep je teakdek schoonmaken?

Er staat veel op het internet geschreven dat groene zeep het middel is om je teak mee schoon te maken. Dat kan ook, maar het zal het teak niet voeden. Het kan zelfs zo zijn dat het sneller algen en schimmels zal aantrekken waardoor uw vaker zult moeten schoonmaken.

Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken?

Nee, gebruik nooit een hogedrukreiniger! Door het gebruik van een hogedrukreiniger worden de zachte houtvezels van het teak beschadigd. De houtstructuur wordt daardoor veel ruwer, waardoor uw teakdek sneller slijt en dunner wordt. Ook kan het vuil zich er makkelijker in nestelen. Een beschadigd teakdek herkent u aan de putten die erin zitten of dat het hout er “harig” uitziet.

Hoe weet ik of ik een probleem heb aan mijn Teakdek?

Water loopt niet weg
Als het water niet wegloopt, dan is de afvoer niet goed. Dit zult u op moeten lossen om verdere problemen te voorkomen.

Sommige plekken blijven langer nat dan de overige delen
Dit duidt meestal op een lekkage van bijv. naden die niet meer goed in de kit zitten.

Het deknadenrubber is uitgedroogd
Dit is waarschijnlijk een oude kit en dit gaat op den duur lekkages veroorzaken. Zorgervoor dat u het tijdig vervangt om lekkages te voorkomen.

Deknadenrubber is plakkerig

Dit kan duiden op een verkeerde kit of veroorzaakt door schoonmaakmiddelen of oliën die niet geschikt waren voor de kit.

Deknadenrubber is plakkerig.

Dit kan duiden op een kit die niet geschikt is voor een teakdek, of een kit waar iets mis mee is. Het kan ook veroorzaakt zijn door schoonmaakmiddelen of oliën die niet geschikt waren voor de kit.

Het deknadenrubber is uitgedroogd.

Dit is waarschijnlijk een oude kit en die gaat op den duur lekkages veroorzaken. Zorg ervoor dat u het tijdig vervangt om lekkages te voorkomen.

Kan ik Siliconen kit gebruiken om mijn teak te rubberen?

Het is niet aan te raden om siliconen kit te gebruiken voor het rubberen van de teakdek naden. Een siliconen besmetting kan visogen veroorzaken aan de omringende lak/verf.